Adalet Meslek Yüksekokulu
ENGİNAR FESTİVALİNE İZMİR EKONOMİ DAMGASI
Enginarın tanıtımı için düzenlenen 1. Uluslararası Enginar Festivali Urla'da binlerce konuğu ağırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "1. Urla Uluslararası Enginar Festivali"nde enginar yemeği yarışmaları, enginar tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne oldu.
Festivalin açılış törenine Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Galip Mendi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, ilçe belediye başkanları, Urlalılar ile yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı. Etkinlik kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Öğrencilerinin bulunduğu stantları ziyaret etti, enginar tarlasında uzun masa etkinliğinde yeni nesil tatları denedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin Dünya Gurme Kentler Ağına üye olduğunu belirterek, “İzmir 4 milyon 150 bin kentlimizle her konuda ayağa kalkıyor. İzmir gelişiyor. İzmir doğasını, yaşam tarzını, kültürünü bozmadan kendi gücüyle, kendi olanaklarıyla ayağa kalkıyor" dedi.
"Urlalı toprağını satmasın"
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise bu festivalle kentin dokusuna yakışır güçlü mutfağını gözler önüne sermek istediklerini söyledi. Uyar, “Biz Urlalı toprağını satmasın, enginar tarlalarına villalar inşa edilmesin, bizim toprağımız biz de kalsın, üreticimiz kendi tarlasında bekçilik yapmasın, çocuklarımız sağlıklı gıdalar tüketsin istiyoruz" diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, festivalin belediyeler, üniversiteler ve sivil insiyatifleri bir araya getirmenin güzel bir örneği olduğunu vurgulayarak, “Bir kültürü tanımanın da o kültürü başka yerlere taşımanın da sırrı yemekten geçiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Öğrencileri, sunum, pişirme teknikleri gibi her konuda uluslararası mutfağa hâkim olarak yetişiyor. Ancak tüm bunları yaparken öncelikle kendi toprağının yetiştirdiklerine sahip çıkıyor. Festivalin her köşesine yayılan İzmir Ekonomili öğrencilerimiz, bize tattırdıkları eşsiz lezzetlerle ziyaretçilere geleceğin şefleri olacaklarını ve bu toprakların yetiştirdiklerine ne kadar sahip çıkıcaklarını gösterdi” dedi.
Stantlara büyük ilgi
Festival süresince Urla'da yetişen sakız enginarı satışı ve ev yapımı enginar yemekleri Malgaca Pazarı'nda kurulan stantlarda satışa sunuldu. Enginar temalı ürün stantları ise Sanat Sokağı'nda yer aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ve Eğitmen Şefler Selcen Dabağ, Semen Öner, Melih Demirel, ziyaretçilere birbirinden ilginç enginar tarifleri verdi ve bu lezzetleri tattırdı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Eğitmen Şefi ve Fransa’nın 2004 Yılı En İyi Şefi ödülünün sahibi Joseph Viola ise ‘Urla Enginarına Fransız Yorumu’ adlı etkinlikte yaptığı lezzetleri, ziyaretçilerle paylaştı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ise enginarın sağlığa yararlarıyla ilgili panelde yer aldı. İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan ‘Her Mevsim Enginar’, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Karagonlar ‘Enginar ve Sağlık’, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burçak Alp ‘Kültürler Arası Enginar’ başlıklı sunumlar yaptı.