Adalet Meslek Yüksekokulu
SAĞLIK İÇİN BAKLİYAT ZAMANI
SAĞLIK İÇİN BAKLİYAT ZAMANI
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, kazanlarda eski usul keşkek, aşure pişirdi, buğday aşı yaptı, Birleşmiş Milletler Dünya 2016 Bakliyat Yılı'nı kutladı. İzmir Ticaret Odası, İzmir İl Tarım Müdürlüğü, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "akşam yemeği etkinliğinde" bakliyatlardan özel bir menü sunuldu.
İEÜ Tören Alanı'nda yapılan etkinliğe İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Volkan Güngören, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen, Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın, İTO İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı, İTO Bakliyat Grubu üyeleri, İEÜ Mütevelli Heyet üyeleri ve çok sayıda konuk katıldı. Etkinlikte, soğuk sütlü dövme çorba, çiğ köfte, kuru bakliyat salatası, yoğurtlu kuzu etli bakliyatlı yarma çorbası, kuzu gerdanlı keşkek, domatesli bulgur pilavı ve aşure ikram edildi.
‘Odun ateşinde kazanda bakliyat’
Etkinlikte konuşan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, üniversitenin Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencilerinin kazanlarda eski sistem odun ateşinde bakliyatlardan çeşitli yemekler yaptığını belirterek, "Öğrencilerimiz, geleneklerimizden yola çıkarak kazanda bakliyatları pişirdi. Düğünlerde, sünnetlerde yapılan sistem. Gençlerimiz, artık odun ateşinde yemek pişmesini görmüyor bile. Ancak çok başarılı yemekler ortaya çıktı" dedi.
‘Fast food yayılıyor, çözüm bakliyatta’
İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önerisiyle Birleşmiş Milletler Örgütü'nün 2016'yı Dünya Bakliyat Yılı olarak kabul ettiğini anımsatarak, fast food kültürünün yayıldığı bir dönemde insan sağlığına iyi gelen bakliyata dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Güldal, "Uzmanlar, düşük yağ oranı ve lifli yapısıyla bakliyatların mutlaka haftada 3 kez tüketilmesini öneriyor. Biz de bu farkındalığı gençlerimize, herkese yaymak aşılamak istiyoruz. İzmir'den ciddi destek alıyoruz. Çalışma Grubumuz var" diye konuştu.
’81 ilde etkinlikler sürecek’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Volkan Güngören ise, Dünya Bakliyat Yılı'nı sahiplenmeye devam edeceklerini, önümüzdeki süreçte 81 il müdürlüğünde etkinlikler yapmaya devam edeceklerini bildirdi.