Adalet Meslek Yüksekokulu
İZMİR EKONOMİLİ ŞEF ADAYLARINDAN FRANSIZ DOKUNUŞU
İZMİR EKONOMİLİ ŞEF ADAYLARINDAN FRANSIZ DOKUNUŞU
Ege mutfağının zenginliğine yorumlarıyla farklılık katacak İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, Fransız dokunuşlarını yerinde öğrenecek. Bu yıl İzmir Ekonomili 12 şef adayı, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda Fransa’da 3 ay boyunca staj yapacak. Öğrenciler, staj öncesi West Aegean Restoran’da İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ve İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan’ın katılımıyla İnstitut Paul Bocuse Kurumu Eğitmen Şefi Laurent Cordonnier’in yönetiminde yemek düzenledi.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Program Uygulama Koordinatörü Sırma Güven, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ile Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği Başkanı Laurent Bouvier arasında imzalanan işbirliği protokolü doğrultusunda öğrencilerin stajlarını gerçekleştirdiğini belirterek, “Öğrenci şeflerimiz uluslararası deneyim kazanarak eğitimlerini sürdürecek. Dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini yerinde öğrenecekler. 3 aylık stajlarını, gastronominin başkenti Lyon’da Les Toques Blanches Lyonnaises Kurumu’na bağlı şeflerin yanında yapan öğrencilerimiz, iş deneyimi kazanıyor. Böylece hem Fransız mutfak tekniğinde ilerliyor hem de ikinci yabancı dillerine yönelik becerilerini geliştiriyorlar” dedi.
‘Fransa’da 3 Ay; Önemli Bir Yatırım’
Yurtdışı deneyiminin öğrencileri kariyer hedeflerine ulaşmalarında destek olduğunu aktaran Güven, stajın öğrenci şeflerin akademik ve kişisel gelişimlerine büyük katkı sağladığını söyledi.
Güven, “Öğrencilerimiz, Mere Brazier Chef Mathieu Viannay, Michelin Yıldızlı Neuvieme Art Şef Christophe Roure ve Les trois domes Christian Lherm gibi ünlü restoranlarında bulunduğu yerlerde stajlarını yapacak. Bu yıl 4. kez öğrencilerimizi Fransa’ya staja gönderiyoruz. Yıl boyunca öğrencilerimiz Fransız Eğitim Haftaları kapsamında becerilerini sergileyerek, bu staja hak kazandı. Fransa staj dönemi sonrası öğrencilerimizin sorumlulukları artmış bireylere dönüştüklerini gözlemliyoruz. Yurtdışında geçirilen dönem, öğrencilerimizin kariyerleri için oldukça önemli bir yatırım. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen işletmelerinde çalışan veya kendi restoranlarını kuran girişimci mezunlarımız var” diye konuştu.