Adalet Meslek Yüksekokulu
SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİN TEMELİ
Yeni eğitim - öğretim dönemi başlarken, öğrencilerin dengeli ve yeterli beslenmelerinin gelişimlerinin yanı sıra okul başarılarını da olumlu etkileyeceği vurgulandı. Öğrencilerin yaz tatili dönemini tamamladığına dikkat çeken uzmanlar, zorlu ve yorucu eğitim döneminde beslenmenin öğrenmedeki güçlüğü azalttığını kaydetti.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, öğrencilerin yetersiz ve dengesiz beslenmelerine bağlı olarak derslerindeki dikkat ve algılama sürelerinin azaldığına işaret ederek, "Öğrencilerimiz dengesiz beslendiğinde öğrenmede güçlük çektikleri bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmuştur. Ebeveynlere, ardından öğretmenlere, çocuklara temel beslenme bilgilerinin verilmesi önemlidir. Öğrenilen bilgiler davranışa dönüştürülmelidir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için her gün 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, çocukların bağışıklık sistemlerinin daha dirençli olması için her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelerini öneriyorum" dedi.
'Sağlıklı Kahvaltı Menüsü'
Öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turhan, bütün gece süren açlıktan sonra vücudun güne başlamak için enerjiye gereksinim duyduğunu söyledi. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı ve zihinsel performansta azalma yaşandığını bildiren Prof. Dr. Turhan, "Güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Dengeli bir kahvaltı için süt, peynir, haşlanmış yumurta, bal, ceviz, taze meyve tüketilmelidir" önerisinde bulundu.