Adalet Meslek Yüksekokulu
BİLİM GÜNÜNDE ÖĞRENCİ DENEYLERİ
Geleceğin bilim insanları, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen “Bilim Günleri” kapsamında, gıdaların temel kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini laboratuvar deneyleriyle öğrendi. Ortaöğretim öğrencilerinin gıda biliminin farklı yönlerine tanık olmaları amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler kivi çekirdeğinden DNA elde etti; gıdalardaki renk tepkimelerini ölçüttü. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, lise öğrencilerinin bilim dünyasına attıkları ilk adımda yanlarında oldu.
İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, farklı yaşlardaki ortaöğretim öğrencilerine gıda biliminin farklı yönlerini eğlenceli bir şekilde göstermek istediklerini belirterek, “Bu yıl gıda laboratuvarlarımız faaliyete geçti. Değişik yaşlardaki lise öğrencilerine gıda biliminin farklı yönlerini gösterdik. Öğrencilerimiz aktif olarak yer aldıkları laboratuvar deneyleri ile gıdaların temel kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini öğrenme fırsatı buldu” dedi.
‘Laboratuvarlarda gıda analizleri yapıldı’
Etkinliğe katılan öğrencilerin gıda analizleri yaptığını aktaran Prof. Dr. Turhan, öğrencilerin kividen çekirdek proteinlerini uzaklaştırarak DNA elde ettiğini, mikroorganizmaların hücre duvarındaki farklılıklarını incelediklerini söyledi. Prof. Dr. Turhan, “Öğrencilerimiz birçok etkinliğe imza attı. Kalsiyum tuzlarını sodyum aljinat ile beraber kullanılarak portakal suyu içeren kürecikler hazırladılar. Kromatografi yöntemi ile ıspanağı renklerine ayrıştırdılar. Kırmızı lahananın yapısında nasıl renk değiştirdiğini gözlemlediler. Çözeltiler yardımıyla değişik gıdalarda şeker, protein, yağ ve vitamin varlığını oluşan renk tepkimeleri ile gözlem yaptılar. Öğrencilerimiz bilimle dolu farklı bir gün yaşadı” diye konuştu.