
Adalet Meslek Yüksekokulu
‘GÖZ SAĞLIĞI İÇİN KALİTEDEN ÖDÜN YOK’

Yaz günleriyle birlikte güneş ışığının etkisinin arttığını belirten uzmanlar, göz sağlığının korunması için kaliteli ve uzman görüşü alınarak güneş gözlüğü seçilmesi gerektiğini kaydediyor. 11.00 – 16.00 saatleri arasında uzun süre güneş ışığının etkisi altında kalınmamasını öneren uzmanlar, gündüz süresinin arttığı yaz döneminde en sık kullanılan yardımcı görme aracının güneş gözlüğü olduğuna dikkat çekiyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Hasan Durmuş, genetik etkenler dışında gözde oluşan katarakt sorununun en önemli nedenleri arasında 18 yaşına kadar göze etki eden güneş ışınları olduğunu bildirdi. Yaş gözetmeksizin göz sağlığını koruma bilincine sahip olunması gerektiğini vurgulayan Durmuş, “Numaralı gözlük veya kontakt lens kullanan kişilerin reçetelerine uygun numaralı güneş gözlükleri kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kalitesiz ürünlere daha düşük ücretler ödeyip gözde yarattığı sorunları tedavi etmek için daha çok ücret ödemek hem kişisel hem de toplumsal ekonomik yapıyı etkiliyor. Dışarıdan iyi görünen güneş gözlükleri çevrenizdekileri mutlu edebilir ancak güneşli yarınları görmek için göz sağlığını korumak daha büyük önem taşıyor” dedi.
‘Güzellik mi, Sağlık mı?
Güneş gözlüğünün birçok kesim tarafından estetik aksesuar olarak tercih edildiğini anlatan Durmuş, güneşli bir günde ışık şiddetinin yoğunluğundan göz bebeklerinin küçülerek göze giren ışık miktarının azaldığını aktardı. Durmuş, takılan güneş gözlüğü ne renk olursa olsun ışık miktarını azaltacağı için göz bebekleri büyüttüğüne işaret etti.
‘Yüzünüze Göre Güneş Gözlüğü Seçin’
Güneş gözlüğünde kullanılan lensin gözü morötesi ışınlardan koruyamaması durumunda görme sisteminde geri dönülemez sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade eden Durmuş, şunları söyledi:
“Güneş gözlüğü almayı düşünenlerin sıklıkla ortaya koyduğu gerekçeler; spor aktiviteleri ve araç kullanımıdır. Bu tür kullanım amaçlarında, yansımanın fazla olabileceği göz önünde bulundurularak, sporcular için üretilen özel lenslerin veya polarize lenslerin kullanılması görüş kalitesini arttırır. Ayrıca, güneş gözlüğü çerçevesinde kullanılan malzemenin kalitesiz veya kişinin özelliklerine uygun olmaması alerjik etkinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kaliteli malzeme ile yapılmış çerçevenin kişinin yüzüne uygun olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Şakaklara ve yanaklara baskı yapacak şekilde kullanılan çerçeveler kişinin rahatsız olmasını ve daha gergin olmasına neden olabilir. Ayrıca kullanıcının yüz şekline uygun olmayan lensler prizmatik etkiyi ortaya çıkararak görüntünün kaymasına neden olur ve görüntü kalitesini olumsuz yönde etkiler.”
HABER |TÜM HABERLER

21-22 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen "Türk Hukukunda Güncel Gelişmeler" Sempozyumu'na öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Huriye Kubilay ve Yrd. Doç. Dr. Cem Özcan konuşmacı olarak katılmışlardır.

ŞAKRAN CEZAEVİ GEZİSİ
Cezaevi İdaresi ve İnfaz Bilgisi dersini alan öğrencilerimiz, Fakültemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Timur Demirbaş ve Yrd. Doç. Dr. Cem Özcan eşliğinde 15.05.2015’de Şakran Cezaevini ziyaret etmişlerdir. Cezaevi

Öğrencilerle Ceza İnfaz Kurumu Gezisi
Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Timur Demirbaş ile Adalet Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencileri Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel