Adalet Meslek Yüksekokulu
OKULLARDAKİ HİJYEN TEHLİKESİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Alihan Bulgurcu, okulların yüzlerce insanın ortak kullanım alanı olduğunu belirterek, hijyen kurallarına uyulmasının hastalıkların bulaşmasını ve yayılmasını önlediğini söyledi. Temizlikten sorumlu görevli personelin ortam kullanım yüzeylerinin tozlarını alması, perdelerin yıkanması, sınıf ve ortak kullanım alanlarının sık sık havalandırması gerektiğini kaydeden Bulgurcu, öğrenciler açısından da en önemli unsurun el hijyeni olduğunu ifade etti.
Bulgurcu, “Gün içerisinde eller birçok mikroba maruz kalıyor. Maruz kalınan mikroplar gerek vücuda ağız, göz, açık yaralar gibi, gerekse de başka birey ve yüzeye taşınıyor. Öğrencinin; tuvaletten sonra, yemekten önce ve sonra, kirli eşyalarla temas sonrası elini doğru teknikle yıkama bilincinde olması, onu ve çevresini birçok hastalıktan koruyacaktır. El yıkamada doğru teknik, tüm el yüzeyinin akan su altında ve sabunla yıkanması şeklinde olmaktadır. El yıkamayan kişilerin uyarılması ise, bu bilincin topluma yerleştirilmesi için önemlidir. Özellikle tuvaletten sonra ellerin yıkanması birçok hastalığı önleyecektir” dedi.
‘Okul kantinlerine dikkat!’
Okullarda hijyenin sağlanması amacıyla, çöplerin uygun bir şekilde toplanması, ayrıştırılması ve saklanmasının yararlı olacağını aktaran Bulgurcu, geri dönüşüm amaçlı cam, kâğıt, plastik atıkların ayrı çöp kovalarında toplanmasını tavsiye etti. Bulgurcu, okul kantinlerinde son kullanma tarihi geçmemiş, uygun şartlarda depolanmış, soğuk zinciri kırılmamış ürünlerin tüketiciye sunulmasının takip edilmesi gerektiğini de vurguladı.