Adalet Meslek Yüksekokulu
Haftada 3 yumurtadan fazlası sağlığa zararlı
Amerika’da yapılan yeni bir araştırma sonucu, yumurta ve sakatat gibi besinlerin kalp hastalıkları ve inme gibi pek çok riski tetiklediği ortaya çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumali Aktolun, haftada 3 yumurtadan fazla tüketilmesinin, sağlık açısından olumsuzluklara davetiye çıkardığını söyledi.
Nortwestern Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi ve Misissipi Üniversitesi’nden bilim insanlarının yer aldığı yeni araştırmalar sonucu kolesterolün kalp ve damar hastalıkları ile inme gibi pek çok riski arttırdığı ortaya konuldu. 31 yıl süren ve 29 bini aşkın insan üzerinde yapılan çalışmaları değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumali Aktolun, “Bugüne dek hep yumurta ve hayvansal gıdaların kanda biriken kolesterolü arttırıp arttırmadığı araştırılıyordu. Hâlbuki yediklerimizin sağlığımızı nasıl etkilediğini anlamak çok daha önemli. Ortaya çıkan sonuçlara göre, alınan her 300 mg kolesterol, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ve beyin felci, inme gibi risklerle karşılaşma olasılığını arttırıyor. Orta boy bir yumurtanın sarısında yaklaşık 185 mg kolesterol bulunuyor. Bu nedenle haftada 3 adetten fazla yumurta yemek ve sakatat gibi hayvansal gıdaları aşırı tüketmek oldukça riskli.” dedi.
Omega 6’ya dikkat
Alınan gıdalardaki yağ asitlerine ve gözetilmesi gereken beslenme dengesine dikkat çeken Prof. Dr. Aktolun, “Omega yağ asitlerinin hepsi faydalı değildir. Omega 3 gibi tek sayılı omega yağ asitleri daha faydalıyken, Omega 6 gibi çift sayılılar kötü kolesterolü ve vücutta iltihaplanmayı arttırır. Omega 3 en fazla balıkta bulunur. Yumurtanın 100 gramında 0,17 gram iyi omega 3 varken, 1,37 gram yani 8 katı kadar kötü omega 6 vardır. Yağ asitleri arasındaki dengeyi olumsuz yönde bozmak, pek çok sağlık sorununa davetiye çıkartır.” diye konuştu. Prof. Dr. Aktolun, sporun ve aktif bir hayatın kötü kolesterolün düşmesi için sınırlı etkiye sahip olmasına karşın, iyi kolesterolün yükseltilmesi ve daha sağlıklı olunması için önemli bir etken olduğunu bildirdi.