Adalet Meslek Yüksekokulu
İzmir Ekonomili genç şeflerden ‘delizioso’ tatlar
İzmir’in bin yıllık doğal lezzetleri, İtalyan şeflerin hünerli ellerinde mucizeye dönüşüyor. Aynı güneşin, aynı iklimin eşliğinde şekillenen İzmir ve İtalya’nın sağlıklı tatlarını, İzmir Ekonomili şefler, İtalyan şef Antonio Franzé ile yorumladı. Sağlıklı beslenme denilince akla gelen İzmir ve Akdeniz mutfağındaki bin yıllık tarifler, gençlerin girişimciliği ile tadına tat eklenerek soflara ulaşıyor.
4. Dünya’da İtalyan Mutfağı Haftası’nda, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliğiyle genç şefler, sağlık ve lezzetin buluşmasıyla oluşan en eşsiz tatları konuklarına sundu. İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde yapılan etkinliğe İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, İzmir İtalya Konsolosu Valerio Giorgio, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pietro Alba ile konuklar katıldı. Şefler, uzun sohbetlerin oluştuğu sofraları, portakal soslu uskumru, levrek parçaları ve kabak eşliğinde fesleğen soslu makarna, patates, biber sosu ve kabak eşliğinde levrekten oluşan bir menü ile taçlandırdı.
“İzmir mutfağını markalaştırıyoruz”
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, İtalya’nın hem iş hem de aile yaşamında önemli bir yeri olduğunu belirtti. Başkan Özgener, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, İzmir mutfağını markalaştırmak, uluslararasılaştırmak için her fırsatı değerlendiriyor. Dünya mutfaklarından öğrenmemiz gereken çok şey var ama bizim lezzetlerimiz bambaşka. Öğrencilerimiz hem ülkemiz mutfağını hem de dünya lezzetlerinin en ince ayrıntılarını öğreniyor” dedi.
‘Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var’
İzmir İtalya Konsolosu Valerio Giorgio, öğrencilerle çalıştay yapmaktan büyük keyif aldıklarını söyledi. Giorgio, “İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, İtalya, Mutfak ve İtalyan Dili, bu dört tanım birbiriyle çok uyumlu oldu. İtalya’dan bize eşlik eden şefimizle birlikte öğrencilerimiz mini çalıştayda çok güzel lezzetler hazırladı. Öğrenciler, şefimizle birlikte pratik yapma olanağı buldu. İtalya ve Türkiye, benzer doğayı paylaşıyor. Birbirimizden öğreneceğimiz ve birbirimizle paylaşacağımız çok şey olduğuna inanıyorum” dedi.
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir Ekonomili genç şeflerin Ege ve dünya mutfağının en ince ayrıntılarını öğrendiğini söyledi.